BN DeStem 15/01/2011
Voor 120.000 euro aan schade bijna weggepoetst

OSSENDRECHT - Tranen vloeiden bij de mensen die, na zwaar noodweer, in het voorjaar van 2009 de Ossendrechtse Gertrudiskerk betraden. En daar de vloer bezaaid zagen liggen met glasscherven. Joekels van hagelstenen hadden de grote gebrandschilderde ramen aan diggelen geslagen. Kosten: zo'n 120.000 euro.

meer:

Werner de Cort van het Tilburgse glasatelier Hagemeier legt op grote hoogte de laatste hand aan het herstel van de enorme gebrandschilderde ramen van de Sint Gertrudiskerk in Ossendrecht. Het glas-in-lood ging in het voorjaar van 2009 bij noodweer aan gruzelementen. foto Tonny Presser/het fotoburo

Maar, het is echt zo: na regen komt zonneschijn. Het Tilburgse glasatelier Hagemeier legt de laatse hand aan het herstel. De laatste klus, het voegwerk, is over enkele dagen geklaard. "We hadden gehoopt dat ze met Kerstmis al gereed waren geweest. Toen zijn de ramen wel geplaatst, maar vroor het zo hard dat het voegwerk moest worden uitgesteld", zegt René Heinrichs van het restauratiecomité van de Gertrudiskerk. Het bleek een klus waar je niet even de eerste de beste glaszetter voor belt. "Dit is bijzonder specialistisch werk. De mensden die dit kunnen, behoren tot een uitstervend ras", aldus Werner de Cort van het atelier. "Elk ruitje afzonderlijk is uit het lood gehaald en gelijmd of, als de schade te groot was, helemaal opnieuw gemaakt. Dat is allemaal in ons atelier in Tilburg gedaan." Een ongeluk komt nooit alleen, dus verkeerde ook het noodweer in slecht gezelschap. "Het lijkt wel of de duivel ermee gespeeld heeft, want bijna alle gezichten waren helemaal kapot. Gelukkig waren er oude foto's en hebben we ze weten te reconstrueren." Als het goed is, is toekomstig noodweer minder funest voor de peperdure ramen. "Om ze te beschermen hebben we voor alle ramen gelaagd glas gezet. Dat kan kapot gaan, maar blijft wel hangen." In een kleine twee jaar is voor bijna een half miljoen euro in het opknappen van de in 1897 gebouwde kerk gestoken. Want er is ook een restauratie aan de gang. Heinrichs: "Met het dak en de nok zijn we klaar. Dit jaar gaan we alles opnieuw schilderen." Het restauratiecomité heeft daar nog 50.000 tot 75.000 euro voor nodig, een bedrag dat binnen moet komen via verschillende acties, zoals een groot loopevenement in het voorjaar. Heinrichs hoopt dat de restauratie voor Kerstmis 2011 is afgerond. "We hopen het restauratiecomité op 1 januari 2012 te kunnen opheffen. Dan denk ik dat we met zijn allen in Ossendrecht een heel mooie klus hebben geklaard."

intro
wie
waar
referentielijst
glas in lood
warme technieken
voorzetbeglazing
grafmonumenten

links

vorige pagina